Deodorantin valmistus on superhelppoa!

Jo useita vuosia sitten havahduin siihen, miten epäterveellisiä ns tavalliset deodorantit ja antiperspirantit voivat olla. Monet niistä sisältävät mm. elimistöä sekoittavia horminihäiriköitä ja ihohuokoisia tukkivaa alumiinia. Sain myös suuresta osasta ihoärsytystä ja yleisesti keräämämme kemikaalikuorma mietitytti.

Lähdin kokeilemaan erilaisia ns luonnonmukaisia deodorantteja, joita löytyi luontaistuotekauppojen hyllyitä. Kaikki eivät minulle sopineet, mutta löysin muutaman jotka toimivat itselläni oikein hyvin. Ihoärsytys katosi, tuoksut olivat miellyttävän luonnollisia ja myös todella toimivat tarkoituksessaan.

Sisällysluetteloita tutkiessani huomasin, että ainesosat olivat suurimmaksi osaksi tuttuja ja helposti saatavailla. Koska olen tällainen tee se itse -tyyppi, niin tottakai lähdin myös kokeilemaan, miten onnistuisi itsellä dödön valmistus. Etsin netistä ohjeita, ja kokeilin muutamia. Vaikka deon valmistus oli todella helppoa, lopputuloksissa oli kuitenkin toivomisen varaa. Sain usealla ohjeella aikaiseksi joko kutinaa aiheuttavan tai toimimattoman seoksen.

Talvella opiskelutoverini Mehtäpirkko Katja Löfman ohjasi kotikosmetiikkapajan. Hän on luonut omia reseptejä kokeilemalla erilaisa tapoja, aineita ja suhteita. Hänen ohjeellaan syntyikin parasta kokeilemaani d.i.y.-deoa! Ei kutinaa, hyvin riittoisaa ja pitää hajut loistavasti loitolla!

Deodorantti riitti usemman viikon, ja itsetehtynä oli noin viisi kertaa edullisempi kuin kaupasta ostamani. Välissä ostin laiskuuttani jotain kaupan luonnon-deoa, mutta nyt tuli tarve valmistaa itse lisää tätä Katjan mainiota voidetta. Julkaisen tässä ohjeen Katjan luvalla. Tarkka resepti löytyy lopusta.

Valmistukseen tarvitset vain neljää ainesosaa: kookosöljyä, maissitärkkelystä, ruokasoodaa ja mehiläisvahaa. Viides aines, eteerinen öljy, antaa tuoksun lisäksi pidemmän säilyvyyden ja useat ovat myös antibakteerisia, mutta jos mieleuummin haluat tuoksuttoman version voit hyvin jättää sen pois.

Mehiläisvaha pilkottuna.
Mehiläisvaha pilkottuna.

Kolmea ensimmäistä ainesosaa löytyy ruokakaupasta. Mehäiläisvahan osalta suosittelen tukemaan lähintä mehiläistarhaa ja tilaamaan heiltä suoraan. Vahan tulee olla kosmetiikkalaatuista ja mielellään luomua.

Ainekset mitataan kattilaan ja pidetään miedolla lämmöllä kunnes mehiläisvaha on sulanut. Sekoita tasaiseksi tahnaksi.

Kaada seos puhtaaseen astiaan ja lisää halutessasi eteerisiä öljyjä.

Ohjeella tulee noin dl valmista deoa.
Ohjeella tulee noin dl valmista deoa.

Itse laitoin limen ja bergamotin eteerisiä, kolme tippaa kumpaakin. Tämä on mielestäni aivan syötävän herkullinen tuoksuyhdistelmä! Ominaisuuksiltaanikin ovat miellyttäviä: kumpikin nostattaa mielialaa, rauhoittaa hermostoa, vähentää stressiä ja auttaa ihoärsytyksiin. Myös maagiselta kannalta ovat oivia tuoden mm. terveyttä, rakkautta ja suojelusta. Jess!

Ota voidetta purkista aina puhtaalla lastalla tai lusikallla. Katjan reseptillä saat valmista seosta suunnilleen desin verran. Noin yksi herneen kokoinen pallero riittää yhdelle kertaa molempaan kainaloon.

~~~~

Mehtäpirkon deodoranttiohje

Tarvikkeet:

2 rkl soodaa

2 rkl maissitärkkelystä

3 rkl kookosöljyä

3 rkl mehiläisvahaa

(muutama tippa tuoksuöljyä, esim. laventeli, teepuu)

Pieni kattila, sekoituslasta

Pakkaamiseen purkki tai astia, josta dödön saa pois palana, kun on jähmettynyt (ellei halua käyttää voidemaisena).


Valmistus:

Sulata ainekset kattilassa miedolla lämmöllä ja sekoita tasaiseksi. Lisää eteeriset öljyt lopuksi etteivät pääse haihtumaan. Kaada seos jäähtymään ja jähmettymään astiaan, josta tuote on helppo ottaa pois palana, esim. silikoni muffinssivuoka. Voit käyttää myös tyhjää deostick purkkia. Paladeodorantin saa helpoiten pois purkista, kun lämmittää pintaa hetken aikaa. Tuote pysyy kiinteänä palana, kun säilytetään viileässä. Voi käyttää myös voidemaisena, jos säilytetään huoneenlämmössä.

~~~~


Kiitos Katja!

https://www.mehtapirkko.com/